Изборът на инвертор е от особена важност за правилната работа на всяка соларна система, особено за соларните системи за домашно потребление, при които част от потребителите изграждат сами системите си и са водени в различна степен както от ентусиазма си да  произвеждат собствен ток, така и от икономическата ефективност на цялата системата и нейната цена. При решението за покупка на един или друг продукт всички "за" и "против" се обсъждат внимателно, а ползите и цената са основен фактор.

Напоследък все по често получавам следния въпрос: "Защо да си купя мрежов инвертор, след като той няма да работи, когато спре тока? Предпочитам да взема хибриден модел и да го позвам без батерии - хем е по-евтин, хем у нас ще има ток, когато тока спре, макар и само когато има слънце". За приложимостта на оловно-киселинните батерии в мрежовите системи и защо нямаме нужда от тях има информация тук.

Съвсем резонен въпрос! Един три киловатов мрежов инвертор SolaX X1 Air 3,0 струва 969 лева с ДДС, а в интернет може да се намери хибриден инвертор със същата мощност за под 800 лева, и то с безплатна доставка от ЕС (разбирай - не се плаща ДДС при внос). Не че между двата няма други разлики, като например:

  • 10 години гаранция срещу една или две години гаранция (когато я има въобще);
  • правото на рекламация съгласно ЗЗП срещу правото на чаша студена вода при проблем;
  • доставката на следващия ден срещу чакането две-три седмици и притеснение дали всичко ще е наред с куриера и дали ще проработи инвертора;
  • модел с MPPT тракери с диапазон 70-580 волта срещу PWM модели с неясни или недотам добри характеристики;
  • IP67 защита срещу IP20 "защита";
  • инструкция за експолатация и интерфейс на софтуера за мониторинг на български срещу такива на английски.

         Така, минутките за реклама свършиха, похвалихме си стоката, нека продължим.

Да, наистина е така - тези хибридни модели МОГАТ да работят без батерии и да произвеждат, съответно да отдават електричество дори и когато работят без батерия, дори и когато са в островен ержим, т.е. няма външна мрежа, или с други думи токът е спрял. Но нека видим как се свързват те към домашната електрическа мрежа, за да постигнат този ефект:

 

Hybrid inverter AliExpress Wiring Diagram

От схемата е видно, че този тип хибриден инвертор предлаган в китайски онлайн магазин (да, всички се сетиха, АлиЕкспрес е, и картинката е от там), има АС INPUT и AC OUTPUT контакти за свързване, а от това следва, че всичкия потребяван от домакинството ток минава през него. За да видим разликите, ето блок схема на свързване на предлаганите от нас мрежови инвертори:

Да, правилно сте забелязали, те се свързват ПАРАЛЕЛНО към мрежата, което им позволява да отдават това, което произведат, но без през тях да преминава цялата енергия, която вътрешната мрежа консумира.

Очевидната разлика е, че при начина на свързване на хибридния инвертор (първата картинка), цялата потребена от домакинството енергия минава ПРЕЗ него, от там и неговата мощност трябва да е достатъчно голяма, за да може да издържи, когато ВСИЧКИ електроуреди в едно домакинство са включени, и то да издържи на максималното натоварване, което те могат да предизвикат, дори ако то е веднъж годишно. С други думи, нека вземем за пример един зимен предколеден почивен ден с ниско слънцегреене, в който имаме включени бойлер, готварска печка, котлони, осветление, телевизор и т.н. Нормално е товаровите графици в такива случаи да показват пикове от над 8kW, и то в домакинства, които не се отопляват с електричество. В такъв случай имаме няколко възможни варианта:

  • да се сложи инвертор с по-голяма мощност, но той ще е по-скъп, а нали точно цената беше основната причина да изберем хибридния вариант. Неприложимо.
  • да се свърже инвертора към само един клон на домашната инсталация, за който сме сигурни, че няма да надвиши мощността на инвертора. Но тук ще се прояви друг сериозен проблем - през лятото, когато имаме голямо производство от панелите, вместо да захраним всички електроуреди с тока, добит от слънцето, ще трябва да се ограничим само с тези, включени към клона, който е след инвертора, а от там ще имаме и много, много по-ниска утилизация на произведената енергия. Също съвсем не е добра опция. Неефективно.
  • да се използва трансферен ключ, и когато потреблението надвиши мощността на инвертора, просто да го изключим (да го шунтираме, казано с правилния термин), и да включим товара директно към външната мрежа. Това е и варианта, избран при този модел. Как работи той? Много просто - когато мощността на консуматорите надвиши тази на инвертора, трансферния ключ прехвърля входа от мрежата направо на изхода на инвертора, за да се справи с натоварването. Закъснението е от порядъка на милисекунди, така че това е ОК, още повече че такъв ключ ни е необходим и когато се включва режима на аварийно захранване. От това обаче следва, че инвертора вече не е включен към мрежата и не отдава никаква енергия в нея! А слънцето грее и панелите произвеждат. Тук в задачата трабва да се включат батериите, и вградения в инвертора заряден контролер да започне да ги зарежда, в нашия случай обаче има едно голямо НО - нашата система е без батерии! Неспособно.

Какво следва на практика, ако имаме бойлер с мощност 3kW и въпросния хибриден инвертор без инсталирани батерии към него? Нека предположим, че в даден момент през деня имаме общ товар в домакинството 500W. Инвертора работи и задоволява потреблението, всичко е наред, електромера показва нула потребление, супер. В следващия момент бойлера се включва, общия товар става 3.5kW, инвертора не може да го поеме и превключва към мрежа. Ако имахме батерии те щяха да се зареждат с тока от панелите през това време, ОК, но нямаме... И така хем имаме соларна система, хем електромера вече показва 3.5kW потребление, и всичките 3.5kW си ги купуваме от мрежата. Точно когато имаме най-голямо потребление системата ни отказва да подава енергия към консуматорите, защото не достига мощност - нещо, което е невъзможно по условие, ако тя беше с мрежов инвертор. Става малко като "скъпи на триците, евтини на просото" - с цел да имаме ток в редките случай, когато тока спира, се оказва че няма да имаме собствено производство тогава, когато най-много имаме нужда от него! Както казват някои хора с неприкрит сарказъм в такива случаи: На печелившите - честито! 

 

I'm not rich enough to buy cheap things, гласи една английска поговорка. Без по никакъв начин да искам да омаловажа разглеждания продукт, още повече, че в качеството си на доставчици и ние често сме изпадали в трудност при преценката кога съотношението цена/качество е най-добро и за самите нас като потребители, и за нашите клиенти, бих искал за заключение да използвам превода на поговорката - Не съм толкова богат, че да купувам евтино.

 

Ограничаване на отговорността: Всичко написано по-горе важи само за разглеждания от нас хибриден инвертор, закупен от сайта АлиЕкспрес. Пазарът е много динамичен и ежедневно хиляди търговци предлагат хиляди различни модели от различни производители. Не можем да гарантираме, че всички предлагани инвертори работят по начина описан по-горе. Всеки производител може да променя спецификациите на продуктите си както реши и без предизвестие.