Инверторът е в сърцето на соларната система и изборът му е от основно значение за добрата и безаварийна работа на системата. Тъй като планирания живот на повечето фотоволтаични системи е от порядъка на 20 години, то и инверторът трябва да бъде проектиран и изработен в съответствие с този срок. На пазара има много производители, предлагащи различни марки и модели, което прави избора още по-труден.

В интерес на истината и аз, като част от екипа, който стои зад този сайт, бях изправен пред същата дилема – да изберем доставчик на соларни инвертори, чийто продукти най-добре отговарят на българските условия и които биха били в най-голяма степен подходящи за нуждите на една домашна соларна централа, която произвежда ток за собствена консумация. Ето кои бяха нашите основни критерии за избор:

Технически характеристики.

Със сигурност е добре преди да започнем да търсим каквото и да е, да определим какво ни трябва и кои цифри от таблиците с технически данни са важни при избора му. При инверторите има няколко основни показателя, които определят техните качества. Ние търсихме продукт, подходящ за малки покривни инсталации, предназначени за собствена употреба - съответно производтел, чийто фокус са този тип продукти. В този сегмент е важно инверторът да има колкото се може по-ниско стартово напрежение, висок коефициент на преобразуване и солидна защита срещу атмосферни влияния. Също така е добре да има колкото се може по-голям диапазон на напреженията, в които работи проследяването на точката на максимален добив, ивестно като MPPT (от английски Maximum Power Point Tracker). Това е технология, наложила се в последните години, измествайки по-старата и по-неефективна технология, която използва PWM (Pulse Wave Modulation, или ШИМ – широчинно импулсна модулация). Броят на входовете също не е без значение, но в процеса на избор стигнах до извода че те са по-скоро еднакви при всички модели и броят им зависи най-вече от мощността на конретния модел.

Гаранция.

Инверторът е продукт, предназначен да работи всеки ден! „Слънцето изгрява всеки ден“ – това не е заглавие на новия филм за Джеймс Бонд (въпреки че би могло), това е самата реалност. Всеки божи ден слънцето изгрява, панелите започват да произвеждат ток и инверторът трябва да го преобразува.  През зимата по-малко, през лятото повече, понякога почти нула, но един инвертор трябва да работи всеки ден от сутрин до вечер по време на целия си технологичен си живот! Всеки ден, през който инверторът е неработоспособен по някаква причина, ни лишава от добив на електроенергия и води до загуби. Имайки предвид дългия планиран живот на системата като цяло, гаранции от порядъка на 5 години се смятат за задължителни при избора на инвертор. Често производителите предлагат опция за удължаване на гаранцията до 20 години. Тук логиката е съвсем проста: Колкото повече – толкова повече. Наличието на опция за допълнителна гаранция може да бъде само плюс при избора, защото едва ли има производител, който би дал 20 годии гаранция за продуктите си, ако не е убеден в тяхното  качество и в това, че те ще издържат този гаранционен срок. Дори и да не смятате да купувате допълнителна гаранция, самия факт, че даден доставчик я предлага, говори много за качеството на неговите продукти – обикновенно това са производителите във високия ценови клас.

Сертификати.

Банално, но необходимо. Вече свикнахме да се съобразяваме с тромавата брюкселска бюрократична машина, но както навсякъде по света, освен недостатъците си, от нея определено им и ползи, особено когато говорим за стандартизация и изисквания за достъп до пазара. В това отношение е важно да се уверите дали избрания от вас инвертор има всички необходими сертификати. Най-добре вижте дали той се продава в другите страни-членки на ЕС и изискайте сертификатите на продукта, например VDE4105, AS4777, EN50549.

Поддръжка.

Всичко казано до тук е прекрасно, но за да не остане то само в сферата на добрите пожелания, трябва да бъде приложено на практика. Въпроси като „Има ли поддръжка?“, „На кой да се обадя при проблем?“, „Имам ли на практика правата на потребител, съгласно законодателството и ЗЗП?“ трябва да бъдат зададени още на етап избор на оборудване, за да няма после неприятни изненади. И една важна подробност, базирана на нашия дългогодишен опит във вноса на потребителска електроника, особено валидна за доствчиците от далечния изток – има ли производителят представителство в Европа? Това е важен момент при оценка на очакваното ниво на обслужване – наличието на представителство говори, че производителя смята европейския пазар за ключов и самия той иска да се развива, спазвайки законодателството на ЕС и особеностите в работата на територията на съюза. От личен опит знаем, че изгубеното време и нерви за организиране на дори и само един временен износ за ремонт до Хонгконг например, може бързо да изличи доброто чувство, дошло от ниската цена на продукта.  

Софтуер.

За добро или лошо, живеем заобиколени от джаджи, който се управляват от софтуер. Вече всички знаем, че често удоволствието от употребата на даден продукт може да бъде помрачено от „бъгавия“ му софтуер. Почти всички съвременни инвертори имат възможност да се свържат с интернет и да изпращат данните за производството им в облак. Някои модели предлагат и допълнителна функционалност – отдалечено обновяване на фърмуера и/или управление, задаване на различни режими и настройки, достъп до данните през уеб или през приложение за смартфон. Добре е да видите демо на софтуера, преди да направите избора на инвертор.

Опции.

Често дребните на пръв поглед подробности могат силно да наклонят везните при избора на даден производител или модел. Наличието на порт за управление например е дребно, но абсолютно необходимо условие, ако искате да изградите централа за собствено потребление. Без него няма да имате възможността да свържете външен двупосочен електромер, чрез който да ограничавате производствтото на инвертора, когато няма потребление, а това е задължително условие. Опциите са свързаност с интернет също са важни, както и наличието на различни защити.

Закони.

За съжаление наблюденията ми както на потребител, така и на доставчик показват, че българските търговци масово или не познават, или целенасочено не прилагат българските закони. Ето няколко примера. Всеки оналйн магазин е длъжен да публикува името на фирмата, ЕИК на фирмата и адреса на фирмата на уебсайта си. За съжаление все още има стотици малки онлайн магазини, на чийто страници тази информация липсва. Още - всички цени в България трябва да бъдат посочени в лева с ДДС (чл. 19, ал.4, т.1 от ЗЗП). Има ли цени на сайта? В лева с ДДС ли са цените на избрания доставчик или в евро и/или без ДДС? Спазва ли се чл. 9 относно наличието на етикет, който задължително съдържа информация за производителя и вносителя, ако стоката е от внос? Спазва ли се член 13, ал.3 от ЗЗП относно наличието на указания за употреба на български език? Тези дребни на пръв поглед закононарушения показват или, че доставчикът се отнася небрежно към задълженията си по закон, или че не познава закона, което също говори за непрофесионализъм, или че нещо по някаква причина се крие като информация от потребителя. И в трите случая аз не бих избрал такъв доставчик. Изискването за фактура с начислен ДДС и документ за плащането е от ясно по ясно и не подлежи на коментар. 

Цена.

Стигнахме и до тук, въпреки че цели шест точки се опитвам да заобиколя темата. Както казва Джон Стайнбек, „Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари”. Няма как да пропусна този основен критерии. Тук общите насоки са приложими за инверторите така, както и за всеки друг продукт – избягвайте най-ниските ценови предложения, защото в повечето случай ниската цена не е без причина. Най-скъпите предложения обикновенно са страхотни от към качество и екстри, но пък излизат от рамките на планирания (и разумен) бюджет. Всеки човек, разбира се, има лични предпочитания към това дали да купува по-евтини, или по-скъпи стоки, както и всеки има определен бюджет. Като общо правило обикновенно се цитира търсенето на най-доброто съотношение цена-качество, като в случая за качеството може да се съди по техиническите показатели на продукта и по срока на гаранцията.

Субективни фактори.

Тук основен фактор според мен е страната на производство и реномето на производителя. Всеки маркетолог ще ви каже, че повечето потребители са склонни да платят повече за продукт, произведен в Германия, отколко за същия, произведен в Тайланд, например. Това, от друга страна, не пречи голяма част от производствените мощности на световните корпорации за потребителска електроника да са съсредоточени в страни като Малайзия, Индонезия, Китай и Тайван например, което води до все по размити граници на „скъпи“ и „евтини“ страни на произход. Все пак, продуктите произведени в страните, известни с по-високо качество, са и по-скъпи, както би могло да се очаква.

 

И накрая - окончателен избор или заключение.

Целта на тази статия не е да Ви препоръча дадена марка или модел и да ви каже "Това е". Не, напротив - самия факт, че на пазара има толкова много производители означава, че за всеки от тях има място под слънцето, както в преносен смисъл, така и в буквалвн смисъл (като казвам "място под слънцето", представете си как панелите са добре огрени от обедното слънце и под тях тихо жужи инвертора :) )  Нашият избор е ясен - можете да го видите на страницата ни продукти, на която сме показали моделите и марките соларни инвертори, които предлагаме. Като общо правило в заключение моя съвет е: Не избирайте най-евтиното, нито най-скъпото предложение на пазара - търсете златната среда. Гледайте гаранцията - както стандартната, така и до колко години може да се удължи, дори и да не планиате покупка на удължена гаранция. Гледайте реномето на доставчика/вносителя на продукта - кой е, от кога е, ще го има ли след 20 години - все пак той е вашата допирна точка с проиводителя и от него зависи повече, отколкото от марката на инвертора. Изисквайте доставчика да спазва закона - етикети, гаранции, цени в лева с ДДС са неща, ясно описани в Закона за защита на потребителя и не са от вчера. Вижте демо на софтуера за наблюдение, вижте собствен ли е или се използват услуги от външни доствчици с неясно бъдеще. А ако този текст е разпалил допълнително любопитството ви относно соларните инвертори и технологиите, прилагани при тях - то очаквайте скоро нашата статия на тема "Как работи един инвертор", в която ще разгледаме различните типови схеми, топологии и схемни решения.